Gijs Roos

 

Naam: Gijs Roos
Leeftijd: 23 jaar
Competitie: Coach
Vorige teams: GOBAD – Baanselectie – Schaatsteam Loon

Wie ben je, en wat zijn jouw bezigheden naast het marathon schaatsen?
Ik ben Gijs Roos, Onderdeel van de technische staf van Team Skate4Air. Naast het coachen/begeleiden van de marathon toppers rij ik zelf nog wedstrijden op de langebaan, met als voorkeur de 500m en de 1000m, op een goeie dag moet er ook een mooie 1500m tijd in zitten.

Naast het schaatsen ben ik bezig met het afronden van mijn studie commerciële economie op de Johan Cruyff University. Ik hoop aankomende zomer vakantie te kunnen vertellen dat ik klaar ben.


Wat betekent marathonschaatsen voor jou?
Marathonschaatsen zie ik als hard werken, doorzetten en de strijd aan gaan met jezelf, het verschil met de wat meer bij mij bekende tak van schaatsen is dat je tegelijkertijd ook direct met en tegen anderen je strijd voert. Een hele mooie en dynamische sport.

 

Waar kijk je het komende (marathon)seizoen het meest naar uit en wat is je persoonlijke doel/motivatie?
Ik kijk het meest uit naar het beleven van de wedstrijden vanaf de plek als coach of verzorger, de strijd, frustratie en euforie meemaken van de rijders!

Mijn doel is om te leren en ontdekken wat de marathon en de langebaan van elkaar kunnen leren, wat kan ik als sprinter leren van iemand die actief is in de marathon en andersom. Het zijn 2 verschillende takken van de sport, maar kunnen ondanks de verschillen nog erg veel van elkaar opsteken.

 

Waarom coach je komend seizoen voor Team Skate4AIR?
Ik ben uit mijn vorige team gestapt, en was wat zoekende naar een plek om te gaan schaatsen, maar ook mezelf te kunnen ontwikkelen als trainer. Zodoende ben ik bij Skate4Air terecht gekomen en draai ik geregeld wat ronden mee tijdens trainingen, maar mag mezelf ook regelmatig naast Bram en Susan positioneren om mee te denken over het team.

Wat is jouw band met CF?
Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik geen persoonlijke band heb met CF, maar heb wel veel bewondering voor de mensen die zich elk jaar in zetten voor CF.

 

Tot slot, welke tip(s) kan jij – als topsporter – CF’ers meegeven om zo fit en gezond mogelijk te worden?
Luisteren naar je eigenlijk lichaam en gevoel! Maar misschien wel belangrijker om elke keer van en op het ijs te stappen met een lach op het gezicht!

This site is sponsored by