Jan-Willem Broos

Naam: Jan-Willem Broos


Geboortedatum: 12-04-1994
Competitie: Beloftendivisie
Beennummer: 22
Beste prestatie: 2e in het eindklassement van het 6-banentoernooi
Landelijke marathonschaatser sinds: 21 oktober 2017

Wie ben je, en wat zijn jouw bezigheden naast het marathonschaatsen?
Naast schaatsen, doe ik graag aan skeeleren en wielrennen, ik vind weinig dingen mooier dan met maten wielrennen in de bergen in het buitenland. Ik studeer waterbouwkunde in Delft, ik specialiseer me in de constructieve kant en wil later ingenieur worden. Verder ben ik actief bij de studenten schaatsvereniging van Delft, ELS, wat echt een super leuke vereniging is, daarom heb ik er ook bestuur gedaan.

Op welke persoonlijke prestatie of resultaat ben jij het trotst?
Goh, dat vind ik wel een lastige vraag… Ik had voor de start van seizoen 16/17 niet gedacht dat ik dit niveau zou kunnen halen. Ik ben dus vooral trots dat ik bij zo’n mooie ploeg mag schaatsen als Skate4AIR.

Marathonschaatsen betekent voor mij in twee zinnen:
Onwijs afzien. Koers!

Mijn mooiste marathonmoment tot nu toe:
De laatste marathon van het 6-banentoernooi in Utrecht afgelopen seizoen. Ik moest 1 plekje voor de nummer 2 in het klassement eindigen om naar de 2e plek te klimmen. Wat volgde was echt een mooie koers, waar ik eerst goed afwachtte en later met hem wegreed. In een spannende millimetersprint klopte ik hem net. Dat was wel een super afsluiting van een onverwacht goed seizoen.

Waar kijk je het komende (marathon)seizoen het meest naar uit en wat is je persoonlijke doel/motivatie?
Dit seizoen rij ik voor het eerst in een ploeg, daar kijk ik dus het meest naar uit. Marathons reed ik altijd alleen, dan is het nu echt super vet dat ik het mooiste spelletje dat ik ken met ploeggenoten mag gaan doen, waar ik een hele zomer hard mee getraind heb! Ook heb ik erg veel in in de Wiessensee. Mijn doel is verder geen pelotonvulling zijn en echt mee kunnen koersen en nuttig zijn voor het team.

Waarom heb je dit jaar voor Team Skate4AIR gekozen?
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik überhaupt blij was dat ik een ploeg kon vinden, maar ik kende Wop al uit de studentenschaatswereld en ik had het idee dat het echt een vriendenteam is. Dat blijkt nu ook helemaal te kloppen, we vinden sporten allemaal supermooi en het allermooist als we dat samen met elkaar kunnen doen!

Wat is jouw binding met Cystic Fibrosis (CF) en hoe ben je betrokken geraakt bij Team Skate4AIR?
Ik ken hem niet heel goed, maar een erelid van ELS heeft Cystic Fibrosis. Juist door zijn ziekte vond hij studeren wat minder belangrijk en daardoor heeft hij zich onwijs ingezet voor ELS, ik denk dat dat enorm heeft bijgedragen aan de fantastisch enthousiaste bende die ELS nu is. Dat vond ik wel heel bijzonder, want hoewel zo’n ziekte echt verschrikkelijk is, wist hij toch een groot feest van het leven te maken. Dat inspireert me ongelofelijk.

Welke tip(s) kan jij – als topsporter – CF’ers meegeven om zo fit en gezond mogelijk te worden en te blijven?
Het is eigenlijk een tip waar iedereen wat aan heeft, maar ik denk dat hij extra van toepassing kan zijn voor mensen met CF: probeer alles wat je doet in je leven te willen en niet te moeten. Mij helpt het enorm om voor dingen die ik doe, te bedenken waarom ik het wil, ookal zijn ze soms niet altijd even leuk. Ik denk dat het helpt om te doen wat belangrijk is in het leven.

This site is sponsored by