Natuurijs!!!

WhatsApp Image 2018-03-05 at 15.05.07

We hebben een mooie natuurijsperiode achter de rug, eerst een week zweden, en bij terugkomst 3 mooie wedstrijd op Nederlands natuurijs bij verenigingen op de baan.

Zweden

We reisden met 3 rijders af richting Luleå, een noordelijk stadje in Zweden. Hier zouden 3 wedstrijden gereden worden, respectievelijk 100-50-150 km. Echter kregen we te maken met een behoorlijke koude week, en is de eerste wedstrijd ingekort tot 80km.
Hoe bereidden de mannen zich voor op temperaturen van -20⁰ en gevoelstemperaturen van -30⁰/-35⁰? Natuurlijk is het lichaam het eerste waar aan gedacht wordt, wel is dit de makkelijkste om op te lossen, de mannen trekken meerdere lagen aan, vooral thermoshirts met windstoppers.
Veel belangrijker zijn de voeten, handen en het gezicht, de mannen zitten vaak met de blote voeten in de schaats. Er wordt aan de binnenkant van de schoen een stuk tape geplakt over de bouten heen, zodat daarvandaan de kou wordt tegengehouden. Maar het echte knutselwerk begint dan pas, aan de buitenkant wordt met bubbeltjesplastic en ducttape een hoes gemaakt om de schoenen heen, vooral de onderkant van de schoen wordt hiermee goed afgedekt (daar komt immers de kou vandaan), hier overheen komt nog eens de oude en vertrouwde viking schaatshoes, hiermee proberen we de voeten warm te houden.
Dan het gezicht, de mannen reden met een helm waar oorwarmers in gemaakt waren, dit scheelt natuurlijk al een deel, maar er gingen ook nog 1 of meerdere mutsen onder de helm. De ogen zijn cruciaal, wanneer deze te koud worden is er een kans om bevroren ogen op te lopen, en dit is geen pretje. Er word met skibrillen gereden, waarvan alle tochtgaten afgetapet worden. Ook rondom de neus en wangen wordt een hoop tape geplakt om te voorkomen dat er een ijslaag op komt te staan.
Dan de wedstrijden, rijden met 3 man in een peloton, en dan proberen de kopgroep mee te pakken. Dit betekent een beetje gokken, niet blind elke groep achtervolgen of meespringen, hiermee brand je jezelf te snel op. De mannen moesten gokken op de juiste groepen, en hopen dat deze dan weg mochten blijven. Na 3 zware wedstrijden, waarin we het helaas hebben moeten bekopen met veel valpartijen, een waardoor Christiaan zelfs niet meer verder kon rijden, ging het hele peloton weer richting huis, waar ook weer natuurijs lag te wachten.

 

Nederland

De ondergelopen baantjes in Nederland deden met z’n allen hard hun best voor de marathons op natuurijs, en ja, woensdag avond was het zover. Haaksbergen, daar zou het gaan gebeuren. Na de kou van Zweden werd een “warm” wedstrijdje in Haaksbergen verwacht, dit bleek ijdele hoop. De harde wind in combinatie met een temperatuur van -8 bleek toch een behoorlijk koud wedstrijdje te beloven.
Ondanks dat de meeste mannen in het peloton toch nog een beetje moe van het avontuur in het noorden, kwam er toch een harde en snelle koers. Roelof reed erg scherp mee, koos alleen net een kopgroep te vroeg en kon hierdoor net niet aansluiten bij de 2e. Simon, nog moe van Zweden, liet toch een heel degelijke wedstrijd zien door te finishen op plaats 18! Axel moest de strijd helaas vroegtijdig staken door een kromme en botte schaats. Jan-Willem, die voor het eerst mocht starten tussen de A’s als belofterijder deed het zeer goed, reed iets meer dan een halve koers mee, maar moest toen toch ook de strijd staken.
De volgende dag mocht er alweer afgereisd worden richting Arnhem. Hier werd voor het eerst een A marathon georganiseerd. Op het smalle baantje reden de mannen een solide koers, Roelof reed hier naar een 18e en Erik naar een 19e plek!
En dan Noordlaren, een thuiswedstrijd voor Roelof Koops, die al 2 goede koersen heeft laten zien. De kopgroep rijdt weg, de groep wordt te laat gezien, Roelof besluit zich op te offeren voor Simon om alsnog iemand in de kopgroep te krijgen. Simon weet dankzij Roelof aan te sluiten, en bekroont deze actie uiteindelijk met een 10e plek! Klasse teamwork.

Na het geweld van Zweden en de baantjes in Nederland is het vanavond tijd voor de laatste Cupwedstrijd op de Jaap Eden baan te Amsterdam. Nog een keer mogen de mannen los dit seizoen, laten we er wat moois van maken!!

This site is sponsored by