NK Massastart

steef nk

Na op zaterdag een sloop koers te hebben gereden in Alkmaar voor de KPN marathon cup, stond er op zondag voor Stefan en Simon nog het NK Mass Start op het programma. De jongens hadden in de ochtend de benen nog even losgereden en gingen vol goede moed op naar de wedstrijd.

De mass start is voor marathon schaatsers een lastige discipline, de wedstrijd is 16 ronde lang (inclusief een loze ronde) en daarmee te kort om een ware uitputtingsslag te worden. Daarnaast zitten er 3 tussensprints in waar respectievelijk de 1ste plek 5 punten de 2e plek 3 punten en de 3e plek 1 punt opleveren. Deze sprints kunnen gebruikt worden om ‘kort’ in de uitslag te komen. De finish plaatsen leveren voor nummer 1,2 en 3 zoveel punten op dat deze ook altijd het podium bezetten, maar de tussensprints kunnen je dus op plek 4 helpen. Stefan en Simon hadden bedacht punten mee te pakken wanneer deze voor het grijpen lagen en om een ultieme actie te ondernemen om zodoende alles of niks te spelen.

De wedstrijd begon en bij de eerste aanval was Simon direct scherp, hij sprong mee, maar er werd gereageerd en dus was de poging teniet gedaan. De volgende aanval volgde en daar reageerde Stefan op zijn beurt weer attent op. Als je elkaar in het team afwisselt door steeds om en om te reageren op aanvallen, heb je meer kans om er ‘bij’ te zitten. De eerste sprint volgde snel en het was Simon die een puntje mee sprokkelde en daarmee ook direct wist dat hij een aantal tegenstanders in de uitslag voor zou zijn. Na de eerste sprint werd er direct weer aangevallen en Stefan was aan de beurt om te reageren en sprong mee. Dit keer werd er een paar tellen getwijfeld en kregen Stefan en zijn mede koplopers een mooie voorsprong. Willem Hoolwerf, Bart Hoolwerf en Evert Hoolwerf waren allen vertegenwoordigd en ook Johan Knol (de dag ervoor in Alkmaar 2e) zat mee. Het gat van de koplopers groeide en daarmee ook de kansen op een goede uitslag, Stefan pakte onderweg nog een puntje mee en kon zich daarna gaan opmaken voor de laatste en belangrijkste sprint. De Hoolwerfjes gingen voor Stefan de laatste ronde in en Knol zat in de rug van Stefan. In de laatste bocht was de snelheid enorm hoog en kwamen Evert en Bart ten val. Stefan kwam nek aan nek met Willem het laatste rechte stuk op. Willem trok aan het langste eind en won voor de tweede keer het NK Mass start, Stefan eindigde op een hele mooie 2e plaats net voor Johan Knol. Simon wist nog een mooie 7e plek te bemachtigen.

Het NK Mass start werd voor Team Skate4AIR dus een zeer geslaagde wedstrijd!

 

This site is sponsored by