Roelof Koops

Naam: Roelof Koops
Leeftijd: 10-8-1987
Competitie: Beloftendivisie
Beennummer: 10
Marathonschaatser sinds: Seizoen 2007/2008
Beste prestatie: Meerdere top-10-noteringen op zowel kunst- als natuurijs, waaronder NK’s en een 3e plaats in Zweden.

Wie ben je, en wat zijn jouw bezigheden naast het marathonschaatsen?
Mijn naam is Roelof Koops, ik ben 28 jaar en woon in Eexterveen, Drenthe. Hier woon ik samen met mijn vriendin Mariet Bakker. Wij runnen samen met mijn ouders een veehouderij met Italiaanse vleeskoeien: Piemontese. Vanuit onze boerderij en via onze website verkopen wij vlees van onze eigen koeien rechtstreeks aan de consument. Daarnaast ben ik parttime werkzaam als inseminator voor CRV.

Wat betekent marathonschaatsen voor jou in twee zinnen?
Marathonschaatsen staat in mijn ogen symbool voor plezier, hard werken, doorzetten en de strijd der elementen. Deze factoren vind ik ook terug in mijn dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Daarnaast is marathonschaatsen zowel een individuele als een teamsport; je eigen prestaties zijn belangrijk in het teamproces, waarin iedereen (rijders en begeleiding) een grote invloed heeft; samen sta je sterk!

Mijn mooiste marathonmoment tot nu toe:
Het rijden van koersen op Nederlands natuurijs, onder andere in Holland Venetië, Appingedam – wat een genot! Daarnaast was het kunnen ondersteunen van de Skate4AIR-deelnemers op de Weissensee 2016 geweldig; hier krijg je veel voor terug.

Op welke persoonlijke prestatie of resultaat ben jij het trotst?
Mijn derde plaats in Zweden bij een 150 km op natuurijs in mijn eerste jaar als A-rijder, blijft me altijd bij, mede door de barre omstandigheden. Daarnaast ben ik ook zeer trots op de top-10-noteringen bij NK’s op zowel kunst- als natuurijs.

Wat is jouw binding met Cystic Fibrosis (CF) en hoe ben je betrokken geraakt bij TEAM Skate4AIR?
Al een aantal jaren zie ik de indrukwekkende groep schaatsers van Skate4AIR op de Weissensee. Het doorzettingsvermogen van de deelnemers spreekt mij ontzettend aan. Je kunt heel goed zien dat deze schaatsers een belangrijk doel hebben, dat is heel bijzonder en mooi om te zien. Het opent je ogen en laat je inzien dat niet alles vanzelfsprekend is. Helaas heb ik de afgelopen tijd gemerkt dat deze ziekte dichterbij is dan ik in eerste instantie dacht.

Dit wordt mijn tweede jaar bij Team Skate4AIR. Ik kwam met Peter van de Pol in contact en ben zodoende bij het team gekomen. Ik vind het geweldig om op de Weissensee in hetzelfde pak te mogen rijden als de grote indrukwekkende groep van Skate4Air!

Waar kijk je het komende (marathon)seizoen het meest naar uit en wat is je persoonlijke doel/motivatie?
Ik hoop ook dit jaar veel plezier te beleven met mijn ploegmaten en de begeleiding. Als team hoop ik goed op te vallen en samen sterk te staan door elkaar te helpen en samen iets te leren. Persoonlijk kijk ik uit naar het natuurijs, waar mijn eigenlijke kracht ligt: hier wil ik wederom weer goede resultaten halen, hoewel ik ook op kunstijs wel uit de voeten kan. Ik kijk uit naar de NK’s en natuurlijk naar de Weissensee!

Welke tip(s) kan jij – als topsporter – CF’ers meegeven om zo fit en gezond mogelijk te worden en te blijven?
Geniet en heb plezier in de trainingen want dan ga je ook vaker trainen! Daarnaast is rust heel belangrijk, heb regelmaat en eet gezond, maar vooral; vergeet je “Tussen-Cola” niet !

 

This site is sponsored by